2052 hours , 6 June 2014
Alhamdulillah Allah has answered the prayers of those who wished for Ammar’s safe return. I received a text message from Khuzaini (Ammar’s dad) stating “Alhamdulillah Ammar dah dijumpai di putrajaya. Thanks to all”
Syukur alhamdulillah. At least both Khuzaini and his wife can have a peaceful night sleep once again. For the rest of us, lets always learn from the uneventful incidents which take place around us everyday. It can randomly happen to anybody, anytime anywhere. And in this case, it ended in a good and thankful note – now that Ammar is safely back to his parents arms.
Some excerpts from Khuzaini’s Facebook and news links related to the story below :-
Related news articles :-
Nik Nazmi’s missing nephew found (The Star Online)
Boy with special needs goes missing in Gombak (The Star Online)
Additional reads :-
‘Turut merasa sedih’ diiringi dengan linangan air mata yang tidak putus dan hati yang sebak yang tak terkata tidak akan membantu mengurangkan kes-kes sebegini untuk berlaku. ‘Fenomena’ kanak-kanak hilang di Malaysia bukan sesuatu yang baru. Lupakah kita ketika digemparkan dengan kes adik Nurin Jazlin, Sharlini…. Pada ketika saya menaip perenggan ini, ramai lagi kanak-kanak yang masih hilang di luara sana termasuk adik Low Min You yang dilaporkan hilang pada 9 Mei yang lalu.. Mari sama-sama berdoa semoga kanak-kanak ini ditemukan dengan keluarganya dengan segera dan selamat.
Dalam kehidupan yang tidak menentu ini di mana kita ‘mudah’ mengambil mudah banyak perkara terutamanya tentang keselamatan anak-anak kita, iu bapa terutamanya adalah yang paling bertanggungjawab tentang keselamatan anak-anak mereka. Tiada kompromi tentang perkara ini. Dan yang lebih utama, masyarakat pada umumnya haruslah lebih prihatin kepada keadaan keliling kita. Bagi saya, tak kenal maka tak cinta.. sayangi anak-anak yang lain seperti anak-anak kita sendiri. Anak-anaklah tempat kita mencurahkan dengan sepenuhnya kasih sayang kita dan BUKAN kebencian dan kemarahan kita. InsyaAllah. Semoga Allah melindungi kita, anak-anak dan zuriat kita daripada sebarang malapetaka dan kecelekaan. Amin.
Leave a Reply