Kisah al Sabtu dan al Ahad


KONGSI

Kalau nak ikutkan bahasa, tajuk post ini boleh dicantikkan lagi. ‘al’ (bahasa Arab) diterjemahkan ke dalam bahasa inggeris maksudnya ‘the’. al ‘Ali meaning the tall one. Atau al-wahid, bermaksud yang satu. Bila merujuk kepada ‘the’ sudah sedia maklum makna yang khusus kepada apa/siapa yang dirujuk sebagai ‘the’ itu. Saya ni bukan lah pakar bahasa. Setakat nak kongsi sedikit la ‘al ma’lumat’ (meaning ‘the information’ yang kebanyakan kita sudah tahu.
Anyway, kisah Sabtu dan Ahad orang-orang yang suka terlibat dalam aktiviti bersukan ni biasanya berkisar dengan sukan dan riadah (riadah ni perkataan Arab). Setiap hujung minggu atau Isnin( Ahad dan Isnin sama je– both derived from Arabic. Waheed (for 1) and ithnain (for 2/Isnin) and thalatha(salasa for 3/Selasa/Tuesday) . Pada hari Ahad/Isnin– biasalah kita tengok updates dari race dalam bentuk report, gambar-gambar mahupun status Facebook pasal time, pace dan juga pasal kaki yang tak reti-reti untuk TAK blister. Memang terbaiklah kalau baca blog kawan2. Biasalah kan, pizza sedap bila dimakan panas-panas. Sama juga dengan race report. Baru ada excitement bagi orang yang update dan rakan-rakan yang membaca.

Saya ni pulak, kalau dulu, kesungguhan untuk update race report (mahupun training) boleh dikira bersemangat. Tapi bila didalami balik, kalau nak update sebagai routine dan tiada tarikan kenapa perlu dikemaskini dengan segera, boring jugak. Ataupun kadangkala mood si penulis tak begitu sesuai untuk menghasilkan secebis tulisan yang menarik– maka dengan itu, tiada ‘urgency’ untuk menulis. Kalau ada blog tapi tak update, ha, sama juga, boring jugak.

 

 

OPTION @ PILIHAN

Kita pada kalanya lupa yang kita ini ada pilihan, tak kisah la dari segi menulis laporan perlumbaan (haa apa ni?? Race report lahhh!! Haha…) atau time nak register untuk event. Same concept masa shopping jugak (especially for you ladies) — bukan options barang untuk dibeli. Tidak, tapi option samada kita mahu atau tak mahu membuat sesuatu pembelian itu. Takde orang paksa kita beli. Takde nye ‘terbeli’. Kita yang assess our own decision dan kita juga yang committ. Berbaloi ke beli baju MNG ni. Kalau tak arif lagi, mungkin RM165 melayang begitu sahaja walhal baju yang kat rumah tu berlambak lagi.
Ye la kan, nak contribute kepada ekonomi negara. Ekonomi sendiri tak terjaga ! Ha, masa nak register untuk race, takdenya ‘Oops I did it again’ atau ‘I ter-register la utk race ni.’ diikuti dengan ‘Macam mana ni?’. Ini sekadar satu lagi contoh di mana kita lupa (buat kalian kalinya) yang kita ADA pilihan. Bukan pilihan nak join event mana satu tetapi pilihan samada nak join atau tidak sesuatu event itu.
Kes macam ni terlalu kerap berlaku. Let’s face it, each one of us pernah lalui stage ni. Betul? Tiada assessment yang dilakukan– main angguk dan ‘ia’ je pabila diajukan soalan ‘Ko join tak’? While some of us do things FOR a reason, some others do things to FIND a reason. Dalam bahasa pasarnye, untuk cari pasal la, apa lagi.

 

 

HAA?

Ha, betul la tu. ‘to find a reason’ ni pulak ada 2 maksud pula.

1. Memang sungguh nak cari pasal a.k.a sakit dan
2. Nak cari alternative dan juga motivasi untuk mencapai sesuatu. Contoh: nak join Ironman pasal nak jadi Ironman supaya boleh join ranking Belinda Granger dan Luke McKenzie. Dari segi amatur nye, nak jadi hebat la. Dah ada pangkat ‘Iron’ kat depan confirm rasa gah.(hahaha- kenapa lah aku sangat sarcastic hari ni kan).

 

 

SEKADAR PEMERHATIAN?

Saya perhatikan, behavior atau personality orang ni tak berubah jika kita bandingkan bagaimana approach atau pendekatan orang itu dalam membuat pilihan acara sukan dan juga behaviour orang itu SEWAKTU perlumbaan dijalankan. As a newbie, then participating athlete and observer, there are simply a lot of things which you can learn from just watching (and observing) people race whether from the technical point of view (I.e. Race strategy/pace etc) or the human side of it.
Does one give up despite the deep cut on the sole of her foot she got during the swim leg? Does one stop his run after his knee gave up on him ? And that splinter in the left calf ?!! (ouchh-all my respects to you Senn, Bahri and Azizulhasni Awang). And not forgetting the late Ironman Ngae who participated in the grueling 70.3 Putrajaya despite being adviced by his doctor and surgeon to ‘take it easy’. Him with his sarong and barefoot. By choice he could have ran with only his tri-shorts and perhaps the latest Newton or Brooks.
But, he chose to do otherwise. I had the chance to get to know this great soul. Ngae was a sport, always happy around his friends and generous in sharing his thoughts and ideas. He was really proud of his ‘kampung’ styled upbringing – explaining why he was so traditional yet sophisticated. He said to me during one of our training sessions that he felt that the generation nowadays can’t face or handle difficulty like how our forefathers did. ‘Orang zaman sekarang susah sikit pon tak boleh’ or something along that line.
Humm.. I was thinking, true. And this was during a hot Sunday in Putrajaya somewhere in September 2008. I remember it was a 60km bike followed by a 5km run. But Ngae’s menu was a 10km. Even though rasa nak pitam pon ada lpas tu, kira berbaloi and worth it dapat sembang dengan Ngae.

 

ALAMAK !

Ha ni la… Kononnya nak tulis pasal Bareno Run and my recent weekend- terlepas ke sini pulak. Tu lah, idea tu kalau ditakung dan tak dibiar mengalir memang tak berkembang. Bruce Lee kata, ‘be like water my friend’.
Okay la wahai rakan-rakan dan sidang pembaca senyap @ silent readers, sampai sini saja dulu luahan neuron dan impulse ku. Till next time. Sayonara.
P.s. Post ini ditaip menggunakan phone. Laptop buat hal pulakkk…..
ni rampaian gambar2 dari my Saturday and Sunday minggu lepas dan minggu ni.
With UPNM cadets who took part in the recent Bareno Run

‘Serena Williams’ vs missJeweLz. Serena lost ! Thanks Ijam for snapping this photo !

 

Working out hard or hardly working out? LOL

 

 

With my friends' families. LOL.

With Zahir and wife. Congratulations !

Wawa, 9 , shows off the peace sign !!

missJeweLz at another wedding on the same day

With the bride and groom. Congrats Yang and Faiz !

Joking around with the official photographer. Had to thank him for taking the photo above with my phone ! Not a DSLR but certainly good enough !

Didn’t know I was into F&B as well. haha.
Advertisements

8 responses

  1. I selalu “ter”beli barang… mcm mana tuh? Ada option utk tidak beli tapi always go with option – beli ja, janji happy. So, bila nak kayuh sama?

    • Hihi. sekali sekala Fong 🙂 yeah , nice catching up with u at Bareno as well ! take care !

      Regards, Juliana Ali.

      Now it is established in the sciences that no knowledge is acquired save through the study of its causes and beginnings, if it has had causes and beginnings; nor completed except by knowledge of its accidents and accompanying essentials. -Ibn Sina-

  2. Pingback: Bareno Run 2011 – a brief race report « missJeweLz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: