Budi Setahun Segunung Intan


 

Jangan cik adik lah sayang
Rindukan bulan
Bulanlah tinggi cik adik
Jauh di awan
Orang jauh jangan rindu
Orang yang dekat dengarkan teman

Teman dicari cik adik
Bergurau senda
Tidur sebantal cik adik
Sanggul berbunga
Kasih sayang hamba sembah
Sirih dikapur tanda mesra

Sirih sekapurlah abang
Berseri muka
Bunga setangkai cik abang
Penyambut kata
Kalau tuan sayang hamba
Tidaklah padi berusang hamba

Takkan berusanglah abang
Padi diladang
Takkan terbang hai abang
Pipit di ladang
Kekasih rindu dikenang
Budi setahun segunung intan

 

 

AHMAD JAIS
AHMAD JAIS

 

KARTINA DAHARI
ANAKNYA PAK ALI *tak kisah, nak interframe jugak! haha!!*

 

*terasa teruja  dengar lagu ni for the first time minggu lepas. mungkin sebelum-sebelum ini pernah dengar but never took notice, sampai lah minggu lepas when my friend Adli played it on his Ipod. Nak karaoke lagu ni suara wa memang tak lepas, so dengarkan saja the original duet version by Ahmad Jais and Kartina Dahari. Somehow this song reminds me of The Platters ! Lagu Melayu klasik, pop yeah yeah, evergreen dari zaman 60an dulu memang ada kelas. Anyways, enjoy the song !  *silakan sing-a-along* . Yang lama itu cantik.. yang lama itu merdu.. yang lama itu long-lasting. missjewelz supports classic Malay songs !

 

 

MORE INFO ON THE TWO LEGENDARY SINGERS :-

AHMAD JAIS (WIKIPEDIA)

KARTINA DAHARI (WIKIPEDIA)

 



 

 

 

 

Advertisements

5 comments

    • Hi Epi ! 🙂 haha..stumbled upon pada hari yang hujan ini yek..huhu..tuh la, lama tak jumpa kan. but i still contact anggota2 wata yg lain, once in a while. so skrg kerja di mana ? i see that you have an active blog !! and a son too !! 🙂

  1. seriously , i like this song too 😉
    teringat masa tengok band kawin tu main lagu2 60an cmni, angguk2 jugak kepala walaupun tak tau lagu ni.. nice song 😉

  2. Hey jules.. sorry cant make it yesterday.. kinda made a promise with my aunt to celebrate CNY at her hse…
    nway, i think u do look a bit like that lady there, kartina… r u related?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s